Star Trek on todellisuutta

Pääsin vierailemaan asiakkaamme uunituoreessa virtuaalitodellisuus-labrassa, jossa näitä suomalaisen teollisuuden optimituotteita – eli reilusti lehmää suurempia laitteita – päästiin tutkimaan luonnollisessa koossa täysin virtuaalisesti. Aivan uskomaton kokemus. Sen nähdessään ymmärtää välittömästi, mihin suuntaan huolto- ja koulutusmateriaalin laatiminen tulevaisuudessa menee.

Hypetystäkö?

Fiiliksestä syntynyttä flow’ta jatkettiin lounaspöydässä ja ajatukset ajautuivat joustavasti toiseen megatrendiin eli 3D-tulostamiseen. Olin saanut jokin aika sitten käsiini erään tutkimusraportin aiheesta ja se kyllä avasi minun silmäni. En ollut osannut kuvitellakaan kuinka pitkällä asiassa jo ollaan. Varsinaisen hype-käyrän ensimmäinen huippuhan oli jo 90-luvun lopulla, joten luonnollisestikin nyt aletaan olla jo todellisen murroksen kynnyksellä. Teollisen 3D-tulostuksen (tai paremmissa piireissä puhutaan AM:stä –Additive Manufacturing, siis ainetta lisäävä valmistus) markkinakoko vuonna 2012 oli 2,2 Mrd dollaria ja sen odotetaan kasvavan 30% vuosivauhtia. 3D-tulostuksella tuotettuja komponentteja on jo useita esimerkiksi uusissa autoissa ja lentokoneissa.

3dtulostus

Jos nyt unohdetaan kotiprinttaus niin erilaisia 3D tulostuksen sovelluskohteita pystytään keksimään lukemattomasti, ja varsinkin varaosabusinekseen tämä tuo aivan uusia ulottuvuuksia, kun kalliita, harvoin kiertäviä tuotteita ei tarvitse varastoida, vaan ne tulostetaan tarpeen mukaan. No näitä keskutelufoorumeita löytyy lukemattomia työpaikkojen kahvipöydistä LinkedIn-ryhmiin, joissa ideoidaan erilaisia käyttösovelluksia, mutta keskustelua siitä, mihin tämä vallankumous oikeasti voi johtaa, ei ole paljon käyty.

Hiilidioksiidipäästöt historiaan

Mihin tarvitaan tulevaisuudessa huolintaliikkeitä, rekkakuskeja, rahtilaivoja, kun koko logistiikka siirtyy verkkoon. Nythän sinne on jo siirtynyt kaikki kirjeposti sekä rahaliikenne, jonka vuoksi Itella ja pankit joutuvat vähentämään väkeään. Mitä jos postilaitoksilta viedään vielä pakettien toimituskin? Mihin tarvitaan halpoja kiinalaisia työntekijöitä, kun kaikki komponentit tulostetaan lähellä loppukäyttäjää?

Ehkä vielä isompi kysymys liittyy nimenomaan tuotetiedonhallintaan ja tietoturvaan. Tiedeyhteisöt laittavat suunnattomia summia materiaaliteknologiakehitykseen, mutta kuka tutkii liiketoimintamalleja? Erästä sketsihahmoa lainataksen: ”Eihän se yhteiskunta sillä tavalla pyöri, että kaikki vaan tulostelevat toisten tuotteita.” Miettikääpä kuinka herkullinen kohde rikollisille on pyrkiä varastamaan monimutkaisten tuotteiden 3D-malleja ja ryhtyä tulostelemaan niitä ja myymään harmailla markkinoilla. Miten aineettomat oikeudet suojataan ja minkälainen ansaintalogiikka syntyy markkinoille?

Fyysiset tuotteet pilvestä (PaaS – Products as a Service)

Veikkaan, että fyysisten tuotteiden hinnoittelu tulee lähestymään ohjelmistotuotteista tuttuja malleja. 3D-mallien ympärille joudutaan rakentamaan jonkilainen käyttöoikeuskerros, jonka kautta niiden lukuoikeudet voidaan voidaan hallita. Tulevaisuudessa voi ehkä ostaa 3D-mallin 10 kerran tulostus -lisenssillä, jonka jälkeen malli tuhoutuu. Tai sitten tulostusoikeutta ostetaan pilvestä kuukausimaksulla, joka sisältää tuotteen uudet revisiot. Aletaan olla aika lähellä Star Trek – maailman teleporttaalia.

teleportal

Ketkä tulevaisuuden (entistäkin sähköisemmässä) maailmassa ovat voittajia ja häviäjiä jää nähtäväksi. Joka tapauksessa valmistavien yritysten johdon kannattaisi herätä jo miettimään millaisella toimintamallilla liiketoimintaa 3D-tulostuksen aikakaudella johdetaan. Tässä voi nimittäin käydä perinteisesti: muutokset tapahtuvat hitaammin kuin uskotaan, mutta paljon suurempana kuin kuviteltiin. Ja se muutos on jo alkanut.

– PDM Preacher

PS. Ja NYT viimeistään ne 3D-mallit levyn nurkilta PDM-järjestelmään!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s