Puukenkiä ja peeällämmää

Oltiin kollegan kanssa tutustumassa Hollannin PDM-markkinoihin Eindhovenissa järjestetyssä ERP/PLM-seminaarissa. Ensimmäisenä mieltä ylensi ainakin se, että ihmisiä oli paljon liikenteessä – moninkertainen määrä verrattuna Suomessa järjestettyyn mihin tahansa niche-alan tapahtumaan. Toinen positiivinen värähdys syntyi siitä, että seurasimme sujuvasti hollannin kielellä pidettyjä esityksiä – sanaakaan emme ymmärtäneet, mutta asian kyllä täydellisesti!

Varsinaiset kicksit aiheutti kahden paikallisen konsultin keynote-esitys, jossa piirrettiin fläpille kuvaa, jota Suomessa alan miehet ja naiset ovat käyttäneet ainakin 15 vuotta ja joka nyt hollantilaisille esitettiin uutena juttuna.

toimintamallit

Eli puhtaan massatuotevalmistuksen ja projektitoiminnan välillä on useita toimintamalleja, joiden ohjaus ei ole ollenkaan samanlaista.

Tunnista toimintatapasi

Jutun juoni on tietysti tiedostaa ja ymmärtää oma toimintamalli ja ymmärryksen pohjalta lähteä kehittämään toiminnan ohjausjärjestelmiä. Se onko toiminta Assembly-to-Order- tyyppistä vai Built-to-Order tyyppistä, kuulostaa nyanssilta, mutta johtaa kuitenkin erilaisiin tuotearkkitehtuureihin ja sitä kautta erilaisiin tuotehallintaprosesseihin sekä järjestelmiin. Samoin koko kaupankäyntifilosofia ja siitä seuraava web-kauppastrategia on aivan erilainen eri päissä kuvaajaa.

Väitän, että tässä on merkittävin syy IT-hankkeiden venymiseen ja kustannusten ylittymiseen myös meillä Suomessa – on implementoitu väärää paradigmaa tukevaa järjestelmää. Puolustukseksi sanottakoon, että monikaan yritys ei toimi puhtaasti millään filosofialla vaan toiminta on usein yhdistelmä eri malleista. Osa toiminnasta perustuu vakiotuotteisiin, osa toteutetaan aina puhtaasti projekteina. Tästä seuraa kuitenkin se, että toiminnan pohjaksi valittu ERP, PDM tai myyntikonfiguraattori on suunniteltu jotain tiettyä toimintatapaa varten ja jotta se saadaan istumaan multi-filosofia (= reaalimaailma) toimintaympäristöön, sitä joudutaan tavalla tai toisella aina räätälöimään.

Kiinan sijasta Hollantiin?

No palataksemme puukenkämaan liiketoimintaympäristöön, minulle jäi sellainen kuva, että siellä eletään samantyyppistä transitiota kuin Suomessa. Perinteisesti maassa on ollut muutama suuri yritys kuten Philips (lue Nokia) ja lukuisa joukko sen alihankkijoita. Toiminta kuitenkin on globalisoitunut ja Philipsille on Hollantiin jäänyt pääkonttori – komponenttitoimittajat sekä valmistus sijaitsevat jossain aivan muualla.

Maahan on syntynyt suuri joukko pk-yrityksiä, joiden pitäisi löytää uusia markkinoita ja kehittää omia tuotteita. Pieni toimittaja pärjää tekemällä joustavasti sellaisia tuotteita joita asiakkaat haluavat (vrt. suomalaiset yritykset) Toiminta on jotain Assemby-to-order mallista Built-to-orderiin, jossa suomalaiset ovat hyviä… Tästä alkaa jokaisella jo varmasti raksuttaa…

Suomalaisella toiminnanohjausstrategialla ja -kokemuksella voisi olla kysyntää Hollannissa!

-PDM Preacher

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s