Mikä ei ole nimike?

Aiempi blogini aiheesta: ”Mikä on nimike?” kirvoitti mukavasti keskustelua. Ja koska insinööreistä on kyse, kiinnostavimmaksi kysymykseksi muodostui: Mikä EI ole nimike?

Nimikkeestä käytetään näissä yhteyksissä siis englanninkielistä termiä Item. Ruotsalaiset puhuvat yleensä artikkeleista (artikel). Mitään tieteellisesti pätevää määritelmäähän aiheesta ei (vielä) ole joten tässä nyt pohditaan asiaa keittiöfilosofisesti. Katsoin pahuuttani Kielikoneen MOT:sta miten siellä määritellään Item:

1. esine, kappale, nimike It is quite extraordinary how many rare ~s some collectors have. On ihmeellistä, miten paljon harvinaisia esineitä joillakin keräilijöillä on. an ~ of clothing vaatekappale, French ~s on the list were shipped to Brazil. Luettelon ranskalaiset nimikkeet lähetettiin Brasiliaan.

2. [asia]kohta the next ~ on the agenda seuraava kohta esityslistalla, the first ~ on the programme ensimmäinen ohjelmanumero

3. uutinen a newspaper ~ lehtiuutinen ”

Sieltä löytyy muuten myös sana Itemize:

“itemize [’aɪtəmaɪz] v tr (myös itemise) eritellä, luetella I asked him to ~ the price. Pyysin häntä erittelemään hinnan. Steinburg ~d 32 design faults in the reactor. Steinburg luetteli 32 reaktorin suunnitteluvirhettä.

No tästä nyt nähdään heti se, että valmista teknistä sanastoa, joka ymmärtää nimenomaan yritysten materiaalinimikkeet, ei löydy valmiina, mutta siitä myöhemmin oma tarinansa….

Piirustus ei ole nimike

Joka tapauksessa kyllä tällä määritelmällä päästään lähelle ja varsinaiseen asiaan eli Nimike / Item tuotetiedonhallinnan viitekehyksessä kuvaa nimenomaan epämääräisellä artikkelilla tiettyä konkreettista asiaa (ei välttämättä pelkästään esinettä), joka voi olla materiaali, osakokoonpano, lopputuote, palvelutuote, ohjelmistotuote, elektroniikkakomponentti, jne. Olen tähän jatkoksi perinteisesti aina todennut, että piirustus ei ole nimike. Se on dokumentti, joka kuvaa yleensä miten jokin nimike valmistetaan. Voidaanko siis todeta, että dokumentti ei ole nimike? No en olisi tässä niin ehdoton…

Variantti on apuväline

Eräs asiakas kysyi, onko variantti nimike? Totesin, että minun mielestäni ei, josta tietenkin seurasi pitkä väittely, joka saattoi päätyä tasapeliin. Kyseinen henkilö kertoi, että heillä koko tuoteportfolio kuvataan yhdellä varianttinimikkeellä, josta tilauskohtaisilla attribuuteilla toteutetaan asiakaskohtainen toimitus. Jälkipolville jää talteen pelkästään myyntiominaisuuksien lista, ei erillistä ylätason nimikettä. Itse olen edelleen sitä mieltä, että nimike on aina yksiselitteinen kuvaus kohteestaan. Eli tuo Kielikoneen itemize-käännöksessä mainittu sana ”eritellä” on hyvä. Nimikkeessä on siis aina eritelty kaikki sen ominaisuuksia kuvaavat määreet eli attribuutit yksiselitteisesti. Variantti voidaan nähdä apuvälineenä, jolla hallitaan lukuista joukkoa eri nimikkeitä yksinkertaisesti. (Tässä viite vanhaan blogiini ”Kuolema koodiavaimille”)

Onko sarjanumeroyksilö nimike? Sarjanumero uniikkina käsitteenään ei ole nimike. Se kyllä edustaa yleensä jotain nimikettä.

Onko varaosa nimike? Mielenkiintoinen kysymys. Erään määritelmän mukaan Nimikkeestä tulee varaosa heti kun nimiketietoon liitetään käyttökohde ja tietysti tieto siitä, onko kyseinen osa määritelty varaosaksi. Käyttökohde siis määrä varaosa-ominaisuuden, ei nimike itse. Eli käytännössä varaosa on nimike, mutta nimike ei ole varaosa.

Dokumentti on attribuutti

Palataan vielä tuohon dokumenttiin. Miksi dokumentti ei olisi nimike? Tai mikä se on esimerkiksi nimikkeen ”paineastia” yhteydessä? Paineastia, jolla on tietty tilavuus, materiaalitiedot, paineenkesto jne. on yksiselitteisesti nimike. Kuitenkin;  jotta kyseinen paineastianimike voitaisiin PDM-järjestelmässä hyväksyä valmiiksi (eli aproovata) siihen liittyvän viranomaisdokumentaation pitää olla hyväksytty. Siis nimikettä ei ole olemassa ilman tiettyjä dokumentteja. Tässä tapauksessa dokumentti voidaan nähdä nimikkeen attribuuttina.

Jos tehdään rakenteista huoltodokumentaatiota, jossa lopullinen dokumentti koostetaan lopputuotteen tuoterakenteen mukaisesti, ja jokaiseen tuotemoduuliin liittyy oma dokumenttiosa, voidaan näitä dokumenttielementtejä aivan hyvällä omalla tunnolla kutsua nimikkeiksi. Ja koska huoltokirja on elimellinen osa asiakastoimitusta, myös se on oma nimikkeensä, jolla parhaassa tapauksessa on jopa oma hinta.

No nyt tuli sopivasti sivu täyteen. Ottakaa lukijat näppäimistö käteen ja jatkakaa pohdintaa tästä – kuten totesin, mitään tieteellisesti hyväksyttyä määritelmää asialle ei ole. Tosin on niitä väitöskirjoja tehty mitättömämmistäkin aiheista, joten joku akateemisesti valveutunut henkilö voisi ottaa tästä pallon…

PDM Preacher

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s