Big data – isoakin isompi

Tykkään siitä kun asiat sanotaan suoraan ja suomeksi. Antaa ihmiselle täällä pohjan perukoilla mahdollisuuden ymmärtää kaikenmaailman asiat oikein. Viimeksi ilahduin törmätessäni yhteen suomalaiseen määritelmään isolle datalle: Jäsentymätön sähköisen tiedon tulva. Tämä kuvaus löytyi toimittaja Elina Lappalaisen kolumnista ”Iso data on rahaa”, Talouselämä 2/13.  (Ei liity aiheeseen, mutta kyseessä on sama Elina Lappalainen, jonka teos ”Syötäväksi kasvatetut”, voitti viime vuoden Tieto-Finlandia-palkinnon.)

Iso data on aika vaatimaton termi ilmiölle, jossa dataa kertyy käsittämättömiä määriä joka hetki. Kuten Elina kirjoittaa, big data on avannut markkinan yrityksille, jotka kehittävät datan ymmärtämistä ja hyödyntämistä helpottavia työkaluja. Heidän ansiostaan saamme lähitulevaisuudessa tehtyä kehittyneitä hakuja eri lähteissä sijaitsevista valtavista datamassoista ja jalostettua tietoa eri tahojen haluamaan käyttöön. Hyödyntäjiä löytyy ainakin markkinoinnin, tutkimuksen, politiikan ja yrityspäättäjien tahoilta.

Big data, big brother?

Huolimatta kaikesta hyvästä mitä siitä seuraa, nousee mieleen jotain orwellimaista…  Toisaalta turha maalata piruja seinälle; elämmehän jo nyt tilanteessa, jossa internetin hakupalveluja käyttävä henkilö voi unohtaa käsitteen ”yksityisyyden suoja”. Koko maailman kaikki nettiin liittyneet yksittäiset tietokoneet ja palvelimet muodostavat jonkinlaisen globaalin data-arkiston. Ei sentään globaalia datanhallintajärjestelmää, koska big datan massan tuottamista, määrää ja sisältöä ei kukaan voi hahmottaa, saati sitten hallita (ainakaan vielä).

Tällaiselle ruohonjuuritasolta maailmaa katsovalle tyypille eräänlaista isoa dataa on omaan sähköpostiin saapuva sekalainen aineisto. Sitäkin voi kuvata määritelmällä jäsentymätön sähköisen tiedon tulva… 

arvelee Antitekniikan asiantuntija Lilli

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s