QR-koodeilla palvelua tuotteeseen

Jotakin tämän suuntaista viestiä on ilmeisesti ollut esillä kevään ICT-Expo -tapahtumassa, mikäli tulkitsin Twitter-feedini viestejä oikein. Kirjoitin QR-koodeista ensimmäisen kerran viime syksynä ja ajattelin ottaa aihetta uudestaan käsittelyyn, sillä nyt noista ”musteläiskätesteistä” on tullut ns. main stream kamaa.

Alunperin autoteollisuuden tarpeisiin kehitettyä, viivakoodin tuunattua muotoa, QR-koodia näkee nykyään kaikkialla ja tämä yleistyminen on tapahtunut melko nopealla aikataululla. Koodi on siirtynyt tuotannosta markkinoinnin työkaluksi.

K-Rauta käyttää QR-koodeja

K-Raudan esimerkki

Yksi syy koodien määrän kasvuun on älypuhelinten yleistyminen. Harvassa ovat ne puhelimet, joilla ei kykenisi viivakoodeja ja QR-koodeja lukemaan (vaatii toki erillisen sovelluksen koodien lukemista varten). QR-koodien avulla esimerkiksi perinteiseen tuote-esitteeseen voidaan tuoda lisäsisältöä upottamalla tuohon QR-koodiin vaikka videolinkki tai linkki tuotteen esittelysivuille verkossa. Moni houkuttelee skannaamaan QR-koodeja erikoistarjouksilla, jotka ovat saatavilla vain koodin skannaamalla. Harva vaivautuu edes enää selittämään, mitä koodille pitää tehdä (”skannaa koodi saadaksesi lisätietoa”), vaan olettamuksena näyttäisi olevan, että kyllähän jokainen kuluttaja nyt QR-koodin jo tietää.

Nopeat empiiriset tutkimukseni ei-niin-insinööri-orientoituneissa-piireissä tosin osoittivat, että ei noita koodeja nyt kamalan moni ymmärrä skannata ja vielä harvempi ymmärtää asentaa erillisen koodinlukijan puhelimeensa.

QR vs. AR

QR-koodit ovat kieltämättä näppärä tapa upottaa lisäinformaatiota fyysiseen tuotteeseen. Nehän ovat eräänlaisia fyysisiä hyperlinkkejä. Suoraan QR-koodeihin ei kuitenkaan voi nykyisellään upottaa kuin tekstimuotoista informaatiota (tekstiä, linkin, yhteystiedot yms..) ja useimmiten varsinainen informaatio on verkkosivuilla, minne QR-koodi ohjaa. Vertaa esimerkiksi AR-teknologiaan (augmented reality, lisätty todellisuus), jossa tägiin tai koodiin upotettu informaatio esitetään suoraan näytöllä, ikäänkuin osana todellista näkymää. Informaatio tuodaan suoraan hyödyntäjälle, eikä hyödyntäjää viedä informaation luo. Mitä saataisiin, jos QR-koodien nopeus ja halpa tuottaminen yhdistettäisiin AR-teknologiaan? Lisätyn todellisuuden hyödyntäminen mahdollistaisi esimerkiksi teollisuudessa aivan uudenlaisia työohjeita esimerkiksi tuotantoon, kun mallin kokoonpano-ohjeistuksen voisi havainnollistaa puhtaasti 3d-animaationa. VTT on aihetta tutkinutkin ja noin vuosi sitten esiteltyjä tuloksia voi tarkastella täältä.

Quick Augmented Reality

GravityJackin QAR-tag, eli Quick Augmented Reality puhelimen läpi tiirailtuna (vaatii erillisen sovelluksen).

AR-teknologian odotetaan tappavan QR-koodit aikanaan, tai ainakin näiden kahden teknologian fuusio on todennäköistä, mutta mikä siis vielä mättää? Ainakin kaksi asiaa: AR-kehityksen hinta ja se, että mitään yleistä standardia, jonka kaikki koodilukija hallitsisivat ei ole vielä olemassa. Selvää on kuitenkin se, että mobiililaitteiden merkitys informaation vastaanottajina ja hyödyntäjinä on kasvussa ja fyysiseen maailmaan upotetuilla koodeilla tai tageilla (oli ne sitten viiva-, QR- tai QAR-koodeja) on siinä oma roolinsa. Aika näyttää mikä formaatti tästäkin kompuroinnista loppujen lopuksi jää jäljelle ja saavuttaa ultimaattisen standardin aseman.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s