Ihana projekti ja hiljainen tieto

Helteisenä lauantaina kesäkuussa 2011 lähti luvialaisen veneenrakennustaidon tuore ylpeydenaihe, Kaljaasi Ihana, purjehdukselle. (Niille jotka eivät osaa sijoittaa 3000 asukkaan Luviaa kartalle, kerrottakoon että kunta lepää länsirannikolla Porin ja Rauman välillä).

Purjeennosto Kaljaasi Ihanalla

Luvia oli aikoinaan merkittävää laivanrakennusseutua; 1800-luvulla paikkakunnalla oli peräti 15 varvia eli telakkaa. Merenpintakin oli silloin reilusti korkeammalla, yksi telakoista sijaitsi nykyisen 8-tien kohdalla.

Mikä tekee Ihanasta erityisen saavutuksen, on se että alus rakennettiin talkoovoimin. Aikaakin edellisestä kaljaasista on vierähtänyt; viimeksi sellainen lähti ”luvilaisista” käsistä 1900-luvun alussa. Sadassa vuodessa ovat silloiset veneenrakentajat vieneet kädentaitonsa mukanaan autuaammille ulapoille. Vaikka hiljainen tieto on vaiennut, jotain piirustuksia kaljaasin malliksi kuitenkin löytyi, ja työhön voitiin ryhtyä.

Ihanan kyntäessä sulavasti merta tuli mieleeni, mitä mahtaa olla jäljellä tämän päivän dokumentoidusta tiedosta vuonna 2100?  Ainakin valtavat tallennuskapasiteetit mahdollistavat käsittämättömän tietomäärän säilyttämisen. Mutta entäpä tallennusformaattien moninaisuus? Mieleen muistuu ainakin lerput ja korput, joita työelämäni alkuvuosina käytettiin. Teknologiatkin vanhenevat nykyään mieluummin vuosissa kuin vuosikymmenissä. Valppaana saa olla, jos haluaa varmistua että tuotettu materiaali on käytettävissä myös aikojen päästä.

Yksinkertaiset ratkaisut ovat yleensä toimivia; 5000 vuotta sitten välineinä oli kivitaulut ja nuolenpääkirjoitus, ja niin vaan on tieto siirtynyt sieltä meidän päiviimme asti. Mutta missähän muodossa nykyajan tieto löytyy 5000 vuotta tästä eteenpäin…?

Mainokset

One thought on “Ihana projekti ja hiljainen tieto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s