Millainen on Suomen PLM-kenttä vuonna 2012

Mitä voidaan odottaa vuodelta 2012 PLM-rintamalla? Ajattelin hahmotella jonkinlaista ennustetta alkumetrejään vielä hiihtävälle vuodelle, mutta lopputuloksena saatu lista näyttää hämmentävästi pitävän sisällään niitä samoja asioita, joista on nyt toitotettu viimeiset kaksi vuotta. Tai voisin lukaista Antti Sääksvuoren PLM Vision 2016 -brosyyrin, jossa ennustuksia on viety muutama vuosi pidemmälle ja kopioida sieltä muutaman ennustuksen. Noh, ollaan kuitenkin osittain originaaleja ja heitetäänpä ilmaan 3 ennustusta argumentoinnilla maustettuna, jotka koskevat siis Suomen PDM-kenttää:

1.    Mobiilikäyttö kasvaa
Tämä on helppo ennustaa, kun katsoo yleisen mobiilikäytön kasvukäyriä parin viime vuoden ajalta.  Ennusteiden mukaan mobiili-internet käyttö ohittaa perinteisen tietokonesurffailun vuoden 2013. Uskon, että PDM-puolellakin tullaan näkemään tämän vuoden aikana enemmän mobiilisovelluksia, joiden avulla PDM:ssä sijaitsevaa tietoa voidaan hyödyntää (raportit, dokumentit). Itse tunnustaudun aktiiviseksi mobiilisurffaajaksi, sillä en kotioloissa käynnistä tietokonetta enää juuri lainkaan. Paitsi jos joudun tuottamaan informaatiota, silloin läppäri vie voiton pienestä kosketusnäytöstä.

Mobiili PDM

2.    Pilvipalveluiden hyödyntäminen yleistyy
Tämä ei välttämättä johdu edes yleisestä tahtotilasta siirtyä perinteisistä lisensseistä pilvipalveluiden kuluttajaksi, vaan siitä, että monet perinteisetkin lisenssit sisältävät jo pilvipalveluita tiettyjen toimintojen tuottamiseen (tiedon julkaisu, jakelu verkostossa yms.). Toisaalta monia ratkaisuja ei enää edes saa perinteisenä lisenssinä vaan pelkästään pilvipalveluna. Esimerkiksi perinteisen tuotetiedonhallinnan kulmakivi, eli Excel, tarjoillaan nyt yhä useammin pilvestä Office360:n ja Google Docs:n muodossa.

Perinteinen lisenssimalli pitää kuitenkin PDM:n osalta vielä pintansa, sillä pilvipalveluita vaivaa vielä muutama korjattavissa oleva ongelma: Ratkaisujen geneerisyys ja tietoturvakysymykset. Tietoturvakysymykset ovat mielestäni usein yliliioiteltuja, mutta geneerisyys pakottaa organisaation sopeuttamaan omat toimintamallinsa ratkaisuun sopiviksi. En usko näiden ongelmien poistuvan vielä kokonaan tämän vuoden aikana, joskin HTML5 tuo varmasti lisämahdollisuuksia pilvipalveluiden kehittämiseen.

3.    PDM/PLM-järjestelmän roolin kasvaminen
Valmistuksen siirtyessä yhä enenevissä määrin ”halvan” kustannuksen maihin ja tuotekehityksen ja –johdon jäädessä Suomeen tuotetiedonhallinnan rooli korostuu. Tuotetieto on erottautumistekijä, kilpailuvaltti. Tästä syystä PLM-järjestelmien tietoa tulevat jatkossa hyödyntämään yhä useammat henkilöt organisaatiossa, siis muutkin kuin tuotekehitystiimin jäsenet. Ei siitä nyt vielä sentään ERPin kaltaista, kaikkien ymmärtämää kolmikirjaimista lyhennettä tule.

Nämä olivat siis minun ennustuksiani tälle vuodelle. Riittävän ympäripyöreitä, jotta voin todeta olleeni ainakin osittain oikeassa joka asiassa. Lähemmäs nämä osuvat kuin Seiskan astrologin arvonnat. Heittäkäähän kommenttina omat ennustuksenne täydentämään tätä listausta.

– Kalle –

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s