Ytimen ytimessä

Tapaninpäivän vastaisena yönä ei juuri nukuttu. Kuten monessa muussakin kodissa, meillä kuunneltiin myrskyä. Talo tuntui heiluvan tuulenpuuskien voimasta ja pelkäsin milloin lähtee katto. Onneksi ei lähtenyt kuin sähköt.

Kännykässä riitti virtaa, joten surffasin yöllä Fortumin sivuille Sähkökatkot kartalla –osioon, (hyvä palvelu, jota näin syrjäkylillä asuvana tulee harmittavan usein tarvittua).  Näin että kotipaikkamme lisäksi yli 30.000 taloutta oli vailla sähköä.  Luku kasvoi nopeasti, ja aamulla radiossa kertoivat sähköttömien määräksi 300.000. Siihen mennessä Fortumin sivut olivatkin jo kaatuneet.

Photo by jo-h (Creative Commons)

Meille sähköt palasivat 36 tunnin jälkeen, eikä mitään suurempaa haittaa ehtinyt koitua.  Koska oli joulun aika,  kynttilöitä ja tuikkuja riitti. Ja tietysti jouluruokia, jotka oli kätevä siirtää jääkaapista ulos terassille jääkaappilämpötilaan. Lyhyen päivänvalon aikaan pärjäsi sisätiloissa ilman sähkövaloa, ja pimeän tultua takkatuli ja kynttilät toivat sekä valoa että lämpöä.

Arvoon arvaamattomaan nousi patteriradio.  Kännykkä kun putosi pois pelistä tukiaseman akkujen hyydyttyä. Radio oli paitsi päivän piristys, myös ainoa linkki ajankohtaiseen tietoon tilanteesta. Patteriradio siis joka kotiin!

Näiden parin sähköttömän päivän aikana tuli selväksi, mikä todella on ytimessä. Sähkö.

– Lilli

PS. Kumpi olisi järkevämpää/edullisempaa;  pitää ilmajohtojen maasto puuttomana vai vetää maakaapelit? Vai mikä neuvoksi, kun eivät sään ääri-ilmiöt kuulemma vähenemään päin ole.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s