Kun 0000 kohtasi diginatiivin

Päivänä eräänä uusi työtoverini pyysi lainaksi Photoshoppiani. Katselin miten kuva muuttui hänen käsittelyssään ja hämmästelin, että sillähän voi tehdä vaikka mitä! Työkaveri oli yhtä hämmästynyt kuin minä, koska ko. softa oli ollut minulla jo vuosikausia ja olin pikakurssinkin jostain versiosta aikoinani käynyt. ”Etkö ole oppinut käyttämään tätä?” No, tarvitsen Photoshoppia vain kahdesti vuodessa, ei sillä käytöllä vielä mestariksi kehkeydy. ”Niin mutta entäs silloin, kun olet leikkinyt softalla kotona?”, työkaveri vielä kysyi.

Olin törmännyt diginatiiviin.

Tulevaisuudentutkija ja kokenut yritysvalmentaja Ilkka Halava käyttää termiä 0000 kuvaamaan ihmisryhmää, joka ei ole aivan sinut (tieto)tekniikan kanssa. Termi kuvastaa sitä, että tällaisen henkilön hankkiessa mikroaaltouunin, etupaneelissa vilkkuu digitaalinen 0000 hamaan tappiin, koska harrastuneisuus ei riitä virittämään kellonaikaa.  Tunnistin itseni 0000-ihmiseksi.

Digitaalinen kellotaulu

Made with love & PhotoShop

Softalla leikkiminen yleensä –  ja kotona eritoten – on minulle aivan uusi ajatus. PC ja ohjelmistot ovat liittyneet vain työntekoon. Kun löydän softasta tarvitsemani ominaisuudet, en yleensä sen enempää kiinnostu, mitä muuta hienoa sillä saisi aikaiseksi.

Sosiaalisten medioiden monipuolinen käyttö on myös diginatiivin merkki;  Halavan mukaan 0000 opiskelee uudet asiat yksin, diginatiivi hyödyntää verkostoa ja oppii asioita yhdessä. Facebookista toki löytyy 0000-ihmisiä, mutta Twitterin käyttö osoittaa henkilön ilman muuta diginatiiviksi.  Yritykseemme on diginatiivin myötä  ilmaantunut mm. blogi ja LinkedIn-ryhmä, joista molemmista olen iloinen ja nyt ihmettelen, että miksei me aikaisemmin…

Diginatiivin ja neljän nollan kohtaaminen on parhaimmillaan hedelmällistä ja sekoittaa sopivasti ajatuksia. Erilaisuus on todellakin rikkautta!  Ja tilaisuuksia rikastavaan vuorovaikutukseen on löytynyt päivittäin, suosittelen vastaavia kombinaatioita lämpimästi muillekin.

Ja tottahan minä joskus kotona avaan tietokoneen. Tähän diginatiivi totesi: en minäkään usein konetta illalla avaa, kun puhelimella pystyy tekemään kaikkea.

Annoin muuten Photoshopin työkaverin koneelle, nyt se on hyötykäytössä. Itse opettelen Gimppiä.

– Lilli –

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s