Pieni, keskisuuri, suuri, PeeDeeÄmmä

CAD/CAM -yhdistys julkaisi  taannoin vuosittaisen käyttäjäkyselynsä tulokset, joista selviää PDM-järjestelmien nykytila Suomessa. Kyselyyn vastasi 1111 tuotetiedon parissa työskentelevää ammattilaista, joten Suomen mittapuulla on kyse suhteellisen kattavasta kyselystä. Sen verran on heti alkuun liputettava, että Aton PDM on edelleen käytetyin PDM-järjestelmä Suomessa.

Vuonna 2009 Suomen yrityksistä 99,8 % oli pieniä tai keskisuuria

PDM:n tilanne pienissä yrityksissä pisti erityisesti silmään.  1 -20 henkeä työllistävistä yrityksistä noin 70 % vastasi PDM-järjestelmien nykytilannetta kartoittavaan kysymykseen ”Ei ole tarvetta PDM:lle”… Ei ole tarvetta? Jotenkin tuo vastausvaihtoehdon sanavalinta oli tyly, sillä en suostu uskomaan, ettei pienilläkin yrityksillä olisi tarvetta hallinnoida tuotetietoa, oli se sitten dokumentteja, piirustuksia, nimikerakenteita tai jotain muuta.

Samaan aikaan LinkedInin PLM PDM Professionals -ryhmässä on käyty keskustelua PK-yritysten PDM:stä ja siitä, onko sellaista olemassakaan. Kovin yleispätevää vastausta ei kyseisessä keskustelussa ole löydetty, mutta rivien välistä voi tulkita, ettei PK-yrityksille soveltuvaa”PeeDeeÄmmää” ainakaan kovin helpolla löydy.

Luulen, että kyse on enemmänkin siitä, että vallitsevan käsityksen mukaan nykyiset PDM-järjestelmät ovat hinta-hyöty-suhteeltaan liian järeitä pienille yrityksille. Kyse ei niinkään ole tarpeen puutteesta. PDM-toimittajan ominaisuudessa olemme nimittäin havainneet, että pienillä yrityksillä on pitkälti samat tarpeet kuin isoillakin, mutta kynnyskysymys muodostuu hinnasta ja käyttöönottoprojektin suuruudesta. Toisaalta voisin kysyä, onko PK-yrityksissä sisäistetty PDM-käsite ja sen tuomat hyödyt riittävän hyvin? Risuja markkinoinnille (eli minulle), jos ei.

Jättiläismäinen PDM

Vaihtoehtoja

Vaihtoehtojakin on nykyään enemmän kuin koskaan: Pilvipalvelut, perinteiset PDM-järjestelmät ja avoimen lähdekoodin järjestelmät. Myös pienistä, erillisistä järjestelmistä rakennettua kokonaisuutta voidaan pitää PDM:nä. Ratkaisumallia tärkeämpää on kuitenkin järjestelmän taipuminen asiakkaan prosesseihin.

Viimeisimpien asiakkuuksiemme joukossa on yksi Start-up sekä useampia pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Suurin osa PDM-tiedusteluista tulee tällä hetkellä PK-yrityksiltä. Luomalla uudenlaisia joustavia lisensointimalleja perinteiset toimijatkin pystyvät vastaamaan PK-yritysten tarpeeseen.

PDM-järjestelmä tulee nähdä investointina, jolla on oltava hyväksyttävän mittainen takaisinmaksuaika, jonka jälkeen se synnyttää säästöä ja lisää tuottoa. Tämän vuoksi en näe miten yrityksellä, oli se sitten pieni tai suuri, ei muka olisi tarvetta PDM-järjestelmälle.

Kommentoikaa, nämä ovat vain yhden miehen pohdintoja aiheesta.

– Kalle –

Mainokset

One thought on “Pieni, keskisuuri, suuri, PeeDeeÄmmä

 1. Tuttu tilanne. Takaisin maksuaika on vaikea päätellä ja isojen PLM-toimittajien lisenssimaksut ovat hirvittävät. Onneksi nykyään vaihtoehtojakin on.

  Esimerkiksi alunperin samalla lisenssimallilla aloittanut Aras päätti vaihtaa malliaan avoimenlähdekoodin suuntaan. Ei siis ollenkaan lisenssimaksuja!? Ja Aras vielä kertoo miten ohjelmiston voi asentaa vaikka Amazonin pilveen, jolloin ei olisi rautakulujakaan. Araksen ansaintalogiikka perustuu avoimenlähdekoodien hengen mukaan ylläpitomaksun, joka on sekin kattavampi kuin perinteisillä toimittajilla. Vai lupaako joku muukin ylläpitoon kuuluvana suorittaa asiakkaan puolesta version päivityksetkin?

  Tällä hetkellä maailmalla on buumina jättää aikaisemmin hankittu perinteisen lisenssimallin PLM-järjestelmä firman suunnittelijoille ja hankkia sen ympärillä olevaa prosessia tulemaan esim: Aras, jota sitten jaetaan globaalisti sadoille tai jopa tuhansille käyttäjille.

  Olen ollut itse pöydän toisella puolella keskustelemassa asiakkaiden kanssa perinteisen PLM-järjestelmän lisenssihinnoista. Ei niihin kukaan normaalin moraalikäsityksen omaava kaveri oikeasti halua lähteä. Aras ei ole houkutteleva tuote isoille konsulttitaloille, joiden tulee pystyä kustantamaan omat markkinointi- ja myyntiorganisaationsa. Toiminallisuudestaan huolimatta se ei niille kelpaa. Jos siis ei muuta niin voihan Araksesta mainita omalle perinteiselle PLM-toimittajalle. Ovat kuulemma saattaneet alkaa yhtä’kkiä tarjoamaan alennuksia.

  En siis tässä mitään myy sillä en lisensseista ei saa senttiäkään, mutta jos kiinnostaa niin suosittelen lataamaan Araksen sivuilta täyden version ohjelmistosta ja laittamaan sen vaikka tuotantoon ilman, että rikotte mitään lisenssipykälää. Ei maksa kuin vaivan.

  Pyry-Pekka, http://www.fulvisol.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s