Kuolema tiedostoille!

Kuinka paljon sinä käsittelet päivittäisessä työssäsi tiedostoja? Ainakin omalta koneeltani löytyy iso kasa Exceleitä, PowerPointteja, eri tallennusmuodoissa olevia kuvatiedostoja sekä videomateriaalia, joiden säilyttämiseen kiintolevyllä en löydä yhtään sellaista syytä, jota ei voisi vastaväitteellä kumota. Entä kuinka paljon käsittelet tiedostoja kotona tietokonetta käyttäessäsi? Jos kuvatiedostoja ei lasketa, oma kotikäyttöni on pitkälti tiedostovapaata asiointia eri verkkopalveluissa.

Tiedostojen ongelma on aina ollut siinä, etteivät ne aina kovin hyvin pelaa keskenään yhteen ja niiden synkronointi tiimityöskentelyssä ei ole kovin reaaliaikaista. Lisäksi loppukäyttäjän vastuulla on pistää tiedosto oikeaan kontekstiin, mutta kuten aiemmissakin artikkeleissa on todettu, konteksti on riippuvainen tiedon tarvitsijasta.

Tiedoston hautakiviOleg Shilovitsky kirjoitti blogissaan tiedostovapaasta CAD-maailmasta. Olegin blogin lisäksi suosittelen lukemaan Alex Bowyerin artikkelin Why files need to die, johon myös tuo Olegin juttu osittain pohjautuu. Alex tuo mielestäni hyvin esille sen, että ihmisaivot käsittelevät tietoa merkityksen ja tiedon välisten suhteiden kautta. Tiedosto-paradigma ei palvele aivojen tapaa käsitellä tietoa ja ne ovat lähinnä jäänne menneiltä vuosikymmeniltä. Bowyerin artikkeli kiteytti tiedostojen ydinongelman hyvin:

A file is a snapshot of a moment in time. If I email you a document, I’m freezing it and making an identical copy. If either of us wants to change it, we have to keep our two separate versions in sync.So it’s no wonder that as we try and force this dated way of thinking onto today’s digital landscape, we are virtually guaranteed the pains of lost data, version conflicts and failed uploads.

Miksi ei jo tänään…

Jos kerran nykytekniikka mahdollistaisi jo loppukäyttäjälle tiedostovapaan maailman, mutta miksi näin ei sitten ole? Väitän, että syy on osittain meissä käyttäjissä sekä yritysten tavassa toimia. Aivot ovat jo tottuneet tiedostoihin ja kansioihin. Ne ovat jotenkin konkreettisempia, ”käsin” kosketeltavia. Olen itse ollut mukana projekteissa, joissa ajatusvirtaa ja ideoita kerätään tiedostovapaasti yhteiseen wikiin. Illuusio tiedostovapaudesta kaatuu siihen, kun joku laittaa keskusteluun linkin johonkin aiheeseen liittyvään dokumenttiin tiedostopalvelimella. Tiedosto on tietty joku sellainen, joka ei minun koneella olevilla sovelluksilla avaudu. Tiedostojen ja kansioiden olemassa olon merkitystä ei oikein osata kyseenalaistaa, koska ne nyt on vaan de facto.

Tämän hetkisen tiedostovapauden ongelma on omasta mielestäni erilaisten web-sovellusten runsas määrä. Ne aiheuttavat omat yhteensopivuusongelmansa. Tiedostokaaoksesta sovelluskaaokseen. Lisäksi web-sovellusten painolastina on edelleen kysymykset yksityisyydestä ja tietoturvasta. Aidosti tiedostovapaa maailma on utopiaa vielä pitkän aikaa, sillä joku niillä tiedostoilla vielä joutuu leikkimään. Ainakin se kaveri, joka asentaa tietokantoja pilvipalveluiden pohjaksi. Se asennusohjelma todennäköisesti ajetaan tiedostosta. Myös mainitsemani wiki luo ainakin html-tiedostoja, joita joku jossain joutuu ylläpitämään. Käytännössä tiedostojen kuolemalla tarkoitetaan siis tiedostojen ylläpitämisen vastuun siirtämistä pois loppukäyttäjältä. Loppukäyttäjän huoleksi jää vain luoda sisältöä, hyödyntää sitä ja päättää ketkä muut pääsevät ko. tietoa hyödyntämään.

Vielä puuttuu se yksi, kaiken tiedon yhdistävä käyttöliittymä, joka tappaa tiedostot lopullisesti loppukäyttäjän koneelta. Tuleeko se olemaan joku suuri valkotaulu, jossa tieto esitetään pieninä, automaattisesti luotavien relaatioiden perusteella muodostuneina aurinkokuntina, tyyliin Tuneglue?  Valkotaulu, joka mahdollistaa eri tyylisen datan hyödyntämisen ja tuottamisen (teksti, video, 3D-mallit, lomakkeet yms..)? No ehkä joskus hamassa tulevaisuudessa, mutta yleensä yritysmaailma seuraa muutaman vuoden viiveellä kuluttajapuolen tottumuksia, joten odotettavissa on kuitenkin tiedostojen vaiheittaista katoamista lähitulevaisuudessa.

– Kalle

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s