Lisätyn todellisuuden metsästys

Pari vuotta sitten kohistiin kovaa termistä Augmented Reality, jonkun suomentamana lisätty todellisuus. Kyseessä on teknologia, jossa digitaalista kuvaa ja tietoa yhdistetään elävään elämään. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi älypuhelimen, jossa on sopiva AR-sovellus asennettuna, kameran läpi maailmaa katsottaessa ruudulla näkyy myös digitaalista informaatiota. Kaikkille Mission Impossible faneille siis tuttua kauraa jo vuosien takaa.

Lisätyn todellisuuden suurin hyöty on siinä, että haluttua informaatiota voidaan upottaa suoraan oikeaan kontekstiin reealimaailmassa. Teknologiaa hyödynnetään enimmäkseen viihdetarkoituksiin, mutta sen potentiaali on huomattu viime aikoina myös yrityskäytössä. VTT:n Tapio Salonen esitteli muutama kuukausi takaperin Tekesin digitaalinen tuoteprosessi -seminaarissa visiota AR-teknologian hyödyntämisestä tuotantolinjalla valmistusohjeiden tekemisessä. Ohjeita AR-linssien läpi tiirailemalla saisi näkyviin 3D-animaation, jossa näytettäisiin havainnollisesti miten kyseinen kokoonpano kasataan. Vaikka tällaisen työohjeistuksen toteutus onkin mahdollista, niin teknologia maksaa vielä enemmän kuin kipukynnys antaa myöten.

Lisätty todellisuus mahdollistaa mm. luonnollisen visualisoinnin

Itseäni mietityttää vain se, että miten kaikki eri tablettikoneet, älypuhelimet, webbikamerat yms. saadaan ymmärtämään lisättyä todellisuutta ilman, että jokaisen yrityksen tarvitsee rakentaa sitä varten oma softa jokaiselle alustalle. Jos saan esimerkiksi käyntikortin, johon on upotettu tagilla tervehdysvideo käyntikortin antajalta, niin en halua asentaa sovellusta sen katsomiseen. Homman pitää olla tiedon kuluttajalle helppoa ja intuitiivista, muuten teknologian potentiaali jää puolitiehen.

Kaikesta huolimatta veikkaan, että kameralla varustettujen älylaitteiden jatkuva suosion kasvu yrityskäytössä kasvattaa myös AR-sovellusten määrää. Siinä missä PDM:n trendit 2011 pyrkivät mahdollistamaan reaaliaikaisen tiedon saannin missä tahansa ja milloin tahansa, niin AR-teknologia saattaa tulevaisuudessa näytellä huomattavasti nykyistä suurempaa roolia tuon tiedon saattamisessa ymmärrettävään muotoon.

– Kalle

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s